Lisztérzékeny diéta. Gabonamagvak, őrlemények és kenyerek
A betegség gyanúját a klinikai tünetek és a felszívódási zavarból adódó laboratóriumi eltérések vetik fel. A gliadin és más anyagok ellen termelt ellenanyagok kimutatása a beteg véréből még közelebb vihet a diagnózishoz, azonban a kórisme csak a vékonybél nyálkahártyájából vett minta szövettani vizsgálata vékonybél-biopszia alapján mondható ki.
A diagnózishoz három vagy több alkalommal kell szövettani vizsgálatot végezni. Az első biopsziát még a kezelés megkezdése előtt kell elvégezni. Ha a nyálkahártya-elváltozás kóros, akkor a második szövettani vizsgálatra egy évvel a gluténmentes diéta beállítása után kerül sor.
Lisztérzékenyek étrendje
Megfelelő javulás esetén ezután kerülhet sor szoros orvosi felügyelettel a gluténterhelésre, majd ezt követően a tünetek súlyosságától függően fél-két év múlva a harmadik biopsziára.
Abban az esetben, ha a gluténmegvonásra jelentősen javul, a fogyókúrás egytálételek pedig romlik a szövettani lugositas etrend, felállítható a lisztérzékenység diagnózisa.
Jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan gyógymód, amely magát az okot, a gluténérzékenységet tudná megszüntetni, viszont a betegség tünetei elmúlnak, ha a beteg étrendjéből véglegesen kiiktatunk mindenféle gluténtartalmú élelmiszert.
A coeliákiás beteg élete végéig nem fogyaszthat búzából, árpából, rozsból, zabból, illetve ezek felhasználásával készült termékeket!
- Mit csináljak?
- Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el.
A lisztérzékeny diéta diétát szigorúan be kell tartani! A gluténmentes diéta alapelvei A gluténmentes diéta összeállítása beható ismereteket kíván. Mivel a búzaliszt nemcsak az alapvető sütőipari termékek lisztérzékeny diéta, hanem sok más élelmiszer alkotórésze lehet, ezért a nem teljesen nyilvánvaló esetekben is gondolni kell gluténtartalmú összetevőre pl.
Lisztérzékeny diéta - I. rész
Előfordulhat, hogy a gyártó cég megváltoztatja a termék összetételét. Ezért a lisztérzékenyeknek folyamatosan figyelniük kell, hogy csak garantáltan gliadinmentes élelmiszereket vásároljanak! Malom- és sütőipari termékek Nem fogyaszthatók: búza, rozs, árpa, zab és az ezekből a gabonákból készült termékek, kenyér barna kenyér sem!
A diéta legfontoasabb feladata, hogy a glutén kiiktatása úgy valósuljon meg, hogy más tápanyagokból ne szenvedjen hiányt a beteg.
Fogyaszthatók: rizslisztből, kukoricalisztből készült kenyér, speciális gliadinmentes kenyér- és süteményporok, tészták. A házi ételkészítéshez a tiltott gabonafélék lisztje helyett jól alkalmazható a rizs, kukorica, burgonya, sárgaborsó és a szója, illetve az ezekből készült liszt, dara.

Olajos magvak, lenmag és szezámmag is kerülhet az étlapra. Tej és tejtermékek Fogyaszthatók: az ízesítés nélküli tej, túró, tejföl, sajtok nagy része.

A tejdesszertek, vagyis gyümölcsjoghurtok, pudingok, túrókrémek, illetve a többkomponensű termékek csak akkor, ha feltüntették a csomagoláson, hogy gluténmentes. Húsok, húskészítmények, tojás A húsfélék, a halak és a tojás is gluténmentes, tehát szabadon - de nem mértéktelenül!
Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.
A legtöbb húskészítmény gluténmentes, de előfordulhatnak olyan termékek is, amelyek gliadintartalmú alapanyag hozzáadásával készültek, ezért vásárláskor mindig körültekintően kell eljárni.
Gyümölcsök és zöldségfélék A friss és a mirelit gyümölcsök és zöldségek korlátlanul fogyaszthatók. Elősegítik a folyamatos vitamin- és ásványianyag-utánpótlást, magas rosttartalmuknál fogva pedig segítik a bélműködést. Italok Fogyaszthatók: víz, ásványvíz, üdítőitalok, szemes kávé, valódi kakaó, tea.
- Slim fogyókúra
- Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta
- MedimiX - A lisztérzékeny betegek diétája
- Lisztérzékenység / Étrendminták / Praktikák
Nem fogyasztható: gabonapálinkák, sör. Kerüljük az instant kávé- kakaó- és teaporok használatát, mivel tartalmazhatnak glutént!

Konzervek, ételízesítők, fagylaltok Csak a garantáltan gluténmentes termékek fogyaszthatók. A hazai palettán is szerepelnek ma már gluténmentes konzervek, bébiételek, jégkrémek és egyéb termékek.
Gluténmentes étrend - nem csak gluténérzékenyeknek
Ám sokkal jobb, ha otthon készítünk olyan ízletes ételféleségeket, amelyek a reformtáplálkozás elveihez is közelebb állnak. A diétával kapcsolatban felmerülő kérdésekkel bátran forduljunk a kezelőorvoshoz, dietetikushoz vagy a témában jártas életmód-tanácsadó szakemberhez!
Létezik a lisztérzékenyeknek országos egyesülete lásd alul az információt. A főzelékek sűrítéséhez ajánlatos burgonyát, esetleg gluténmentes gabonapelyhet használni!
Kezelés - lisztérzékeny étrend
Lakosi Gabriella EXTRA TIPPEK Hatásos kiegészítő kezelési módok a lisztérzékeny diéta tüneteinek enyhítésére és a károsodás mértékének enyhítésére Bélflórarendezés: a normál baktériumflóra támogatja a felszívódást, mérsékeli a puffadást, a túlérzékenységi tüneteket, véd a fertőzések ellen. Gyógyteák: a kamilla, körömvirág, cickafark, apróbojtorján keverékéből készült tea mérsékeli a bélfal irritációját, enyhíti a gyulladásos tüneteket.
Vitaminkúra: elengedhetetlen a kúraszerű kombinált ásványianyag- és vitaminpótlás, ha el akarjuk kerülni a hiánytüneteket. Legjobbak a természetes alapanyagú multivitaminok. Többször keveset és alaposan megrágva szabad csak enni, hogy könnyebb legyen megemészteni az ételt.
Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta
Hogyan győződhetünk meg róla, hogy a termék garantáltan gliadinmentes? Az élelmiszeren szöveggel tüntetik fel, például: gliadinmentes, gluténmentes vagy lisztérzékenyek, coeliákiások is fogyaszthatják.
- Hatályos:
- Utazáshoz, hasznos lehet a kétnyelvű táblázat: Először is fontos tisztázni, hogy a lisztérzékeny kifejezés az már idejét múlt.
Grafikusan jelölik - áthúzott búzakalászszal - a lisztérzékeny diéta. A terméken jelölés nem található, de a gyártó szavatolja ezt, és erről az OÉTI-t tájékoztatja, ahol ezt nyilvántartják.

Búzaliszt helyettesítése gliadint nem tartalmazó lisztekkel: g búzaliszt helyettesíthető: g kukoricaliszttel, 95 g finom kukoricadarával, 90 g rizsliszttel, 75 g durva kukoricadarával.