Diéta gyomorbetegeknek. Gyomor- és nyombélfekély diéta


Gyomor- és nyombélfekélyes betegek étrendje

Megosztás A diéta célja, hogy megkössük a felesleges gyomorsavat. A betegség jellemzője, hogy klinikai diéta étkezések között több gyomorsav keletkezik, mint normális esetben.

diéta gyomorbetegeknek

A diéta célja, hogy megkössük a felesleges gyomorsavat. Úgy kell megváltoztatni az étkezési szokásokat, hogy rövid legyen az étkezések között eltelt idő, lehetőleg ne ürüljön ki a gyomor teljesen. Napjában akár nyolcszor-tízszer is enni kell a gyomorbetegeknek persze nem egy teljes menüsort!

diéta gyomorbetegeknek

Egy-két óránként kapjunk be egy kekszet például. A panaszok enyhüléséig kell ezt az életmódot tartani.

Gyomor- és nyombélfekély diéta

A gyakrabban, kis mennyiségben fogyasztott étel — a panaszok megszűnése diéta gyomorbetegeknek — kevésbé terheli a gyomrot, kevésbé izgatja az érzékeny, gyulladásos nyálkahártyát.

A gyomorsav közömbösítésének másik fontos tényezője az étel halmazállapota. Leggyorsabban diéta gyomorbetegeknek folyadék, leglassabban a szilárd halmazállapotú táplálék ürül ki a gyomorból.

diéta gyomorbetegeknek

Gyomorbetegeknek gyakran adnak pépes ételeket, ami könnyebben emészthető, jól fel is szívja a savat, viszont gyorsan kiürül, így nem fejt ki megfelelő ideig savmegkötő hatást. Ezért a pépes ételek mellé fogyasszunk szilárd ételt is. A halmazállapot mellett az összetételt is figyelembe kell venni.

Étrend a gyomor és a belek helyreállításához, heti menü

Leggyorsabban a cukor, majd a szénhidrát emésztődik, leglassabban pedig a zsír. Legjobban a szénhidrátok, majd a fehérjék kötik meg azonban a savat. Az étrend összeállításánál ezt vegyük figyelembe rizs, liszt, burgonya, tésztafélék, kenyér, zöldség- és gyümölcsfélék, hús, tej, tojás.

Az alkoholt és a fűszeres ételeket teljesen mellőzni kell a gyomorbetegek étkezéséből.

-5 kg 3 nap alatt!?🍑 MILITARY DIÉTA 🥗Zizzy Life, Zizzy's Kitchen

A kávé és a tea is megterheli a gyomrot. Gyenge fekete teát, zöld vagy gyümölcsteát fogyaszthatunk, kávét pedig kizárólag tej hozzáadásával. Laktató rántotta:.