Bulgur diéta


Bulgur diéta már jól ismered, és érdekel, hogy köreten kívül mire jó? Most minden bulgur diéta választ kaphatsz. Mi az a bulgur? A közel-keleti és a török konyha fontos hozzávalója.

  • Fogyáshoz szükséges makrotápanyagok aránya
  • A bulgur - vagy más néven török rizs - a közel-keleti gasztronómia meghatározó alapanyaga, ami az utóbbi években hazánkban is nagy népszerűségre tett szert, nem véletlenül.

Előállításához a teljes érés előtt betakarított vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik vagy gőzben párolják, lehetőleg a napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra vagy apró szemcsésre törik. A hőkezelés során kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla, ezért a rizzsel ellentétben nem ragad össze.

A hagyományos világos bulgur mellett teljes értékű barna bulgurt is kínálnak. Ez másfajta, egészen sötét búzából készül, és enyhén diós aromájú.

bulgur diéta

Miért egészséges? A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a rizsnek, de a glikémiás indexe alacsonyabb, ezért diétához is kiváló, ráadásul feleannyi idő alatt megpuhul, mint a 40 perc főzést igénylő barna rizs.

bulgur diéta

Hol kapható? Bulgurt reform- bio- és nagyobb élelmiszerboltokban, valamint drogériákban vásárolhatsz. Zacskós kiszerelésben forgalmazzák. Hogyan tárold? A felbontott csomagból töltsd át a maradékot jól záródó üvegbe vagy dobozba.

bulgur diéta

Száraz, hűvös, napfénytől védett helyen tárold, és fél éven belül használd fel. Hogyan készítsd el? Leforrázhatod, beáztathatod vagy megfőzheted.

Keress receptre vagy hozzávalóra

Mindig olvasd el a csomagolására nyomtatott tájékoztatót! Az instant terméket elég kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy alaplével leönteni, és kb.

Írta: Malina Adrienn A burgonya és a rizs alternatívájaként érdemes megismerkedni a bulgur nevű szuperkörettel. A tápanyagban gazdag tört búzából nem csak izgalmas, de egészséges ételeket lehet készíteni, hiszen ki ne vágyna arra, hogy finomat egyen, hízás nélkül? Lehetséges, hogy még nem tudtál róla? Pedig az emberiség régi tápláléka a bulgur, olyannyira, hogy archeológusok a közelmúltban éves bulgurt találtak egy bolgár ásatáson. Elképesztő szám, de több hasonló meglepő érték is fűzőik a nevéhez.

Éjszakára hideg vízbe áztathatod, ekkor óra alatt puhul meg. A normál bulgurt a rizshez hasonlóan megfőzheted kb. A világos és a barna főzési ideje megegyezik, így bátran keverheted a kettőt.

Öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, főzd 10 percig, majd lefedve hagyd állni kb. Ha hideg vízben teszed fel főni, akkor a forrás után pár perccel vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd megduzzadni. A konyhakész főzőtasakos bulgur főzési ideje általában perc. Tipp A bulgurt érdemes szitába öntve a csap alatt jól átmosni.

Így eltávolíthatod a szemekről az bulgur diéta keményítőmaradványokat, és a köreted biztosan pergős lesz. Mivel fűszerezd?

Ezért egyél bulgurt!

A bulgur önmagában semleges ízű, de ez egyben előny is, mert tetszőlegesen fűszerezheted. Keleti ételekhez pirítsd meg egy bulgur diéta felhevített olívaolajon, majd szórd meg kardámommal, római köménnyel, fahéjjal. Öntsd fel kétszeres mennyiségű zöldségleves-alaplével, esetleg sima vízzel, forrald fel, és lassú tűzön főzd puhára. A végén sózd meg. Mennyi az annyi? Az edény kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy a töret az áztatás során a két-háromszorosára is megdagad. Körethez egy személyre 3 ek nyers bulgurral kalkulálj.

Mihez használható? Az araboknál és a törököknél a durvább szemcséjű bulgurt a rizshez hasonlóan köretként adják húshoz és halhoz, de paradicsomosan önmagában, főételként is fogyasztják.

bulgur diéta

Helyettesítheted vele a tarhonyátösszekeverheted párolt zöldségekkel, de levesbetétnek is megfelel. A lecsós tarhonyára nagyon hasonlító török piláf alapja szintén bulgur.

A hazai török éttermekben török rizs néven fut. A mediterrán térségben a finomabb töretet fasírtokba pl. Desszerthez is alkalmas?

diéta bulgur

Tejjel és vaníliával, citromhéjjal és kevés cukorral felfőzve édesen is elkészítheted. A tejberizshez hasonlóan kompóttal vagy friss gyümölccsel tálalhatod. Édes bulgur kompóttal 2 adaghoz forralj fel 2,5 dl tejet. Szórj bele 7,5 dkg bulgurt, fedd le, és főzd mérsékelt tűzön 10 percig.

Keverj hozzá 1 tasak vaníliás cukrot, majd hagyd hűlni. Szórj a visszamaradt lébe 15 dkg szárított tőzegáfonyát, főzd ek barna cukorral együtt 3 percig, majd add hozzá az almát.

  • 90 napos diéta megállt a fogyás
  • Évekkel ezelőtt, külföldi utam során ettem először bulgurt.

Végül verj kemény habot 1 dl tejszínből, és forgasd a bulgurba. Tálald a kompóttal. Mi laktózérzékenyek étrendje a bulgursalátához? A libanoni konyhából elterjedt tabuléhoz a bulgurt paradicsommal, hagymával, sok frissen aprított petrezselyemmel és mentával, olívaolajos-citromos öntettel és fűszerekkel keverd össze.

Bulgur kalória – Lehet fogyni bulgurral?

Tehetsz bele zöldpaprikát, céklát, uborkát, sárgarépát, cukorborsót, korianderzöldet, oregánót, feta sajtot, csicseriborsót és édesköményt is — variáld a tetszésed és az évszak szerint! Török változata a kiszir.

Önmagában is laktató, ezenkívül jól passzol grillezett húsokhoz, zöldségekhez és sajthoz, hús- és zöldségnyársakhoz, csirkemellhez, sült bárányhúsos kolbászkákhoz.

  1. A bulgur régóta a közel-keleti konyha meghatározó alapanyaga.
  2. A kalória és szénhidráttartalom adatok forrása: kaliraguru.
  3. Ir diéta mit lehet enni
  4. Fogyókúra ital

Tipp Ízesebb lesz a salátád, ha kevés olívaolajon apróra kockázott hagymát, fokhagymát és csilipaprikát dinsztelsz, majd rádobod a nyers bulgurt, és rövid pirítás után felengeded kétszeres mennyiségű zöldségleves-alaplével.